Мітки

середа, 19 вересня 2018 р.

Національно-патріотичне виховання

Національно-патріотичне виховання

    У сучасному житті приділяється багато уваги національної самосвідомості учнів, згуртовується колектив за допомогою колективних справ, участі у заходах, зорієнтованих на потріотичне виховання, відродження культури, традицій, збереження мови, народу.
     Національно-патріотичне виховання учнів має такі основні завдання:
- формування національної відомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати задля держави, готовність її захищати;
- забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, жінки-матері, культури та історії свого народу;
- формування високої мовної культури, оволодіння українською мовою;
- прищеплення шанобливого ставлення до культури, звичаїв, традицій українців та представників інших націй, які живуть в Україні;
- виховання духовної культури особистості, створення умов для вибору нею своєї світоглядницької позиції;
- утвердження принципів вселюдської моралі, правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюбності і моралі;
- формування творчої особистості, виховання цивілізованого господаря;
- забезпечення повноцінного фізичного розвитку дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров'я;
- виховання поваги до Конституції, законодавства України, державної символіки;
- формування глибокого усвідомлення взаємозв'язку між ідеями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю;
- формування екологічної культури людини, гармонії її відносин з природою;
- розвиток індивідуальних здібностей і талантів молоді, забезпечення умов їх самореалізації;
- формування у дітей і молоді уміння міжособистісного спілкування та підготовки до життя в умовах ринкових відносин.
     Першочерговим завданням, як класного керівника, вважаю є захист дитини. І головне пам'ятати: "Людське в людині - то найбільша цінність, і дар цей треба берегти". Враховуючи запити сьогодення, не слід забувати про те, мало сповідувати мораллю, треба кожному ставати активнішим, творчим, ініціативним. Адже, тільки маючи позицію "переможу я", людина досягне чогось в житті.
     У виховній роботі віддаю перевагу схваленню, заохоченню - це завжди додає учням впевненості у собі, розвиває відповідальність і бажання бути ще кращими. Особливу увагу приділяю вихованню дітей на національно-патріотичних традиціях, а також на розвиток сфери спілкування, адже саме спілкування в значній мірі визначає самовираження людини.
     Патріотичне виховання молоді є однією з головних складових національної безпеки України. В нашій державі патріотичне виховання має бути спрямоване на формування в молодого покоління національної свідомості, любові до України, вміння відстоювати права і свободи громадян, сприяти громадянському миру та злагоді в суспільстві. 
Національно-патріотичне виховання має бути залучене до формування і розвитку такої особистості, якій буде притаманна висока національна свідомість, готовність до виконання громадянського та конституційного обов'язку із захисту національних інтересів, незалежності та цілісності України, утвердження національного суверенітету України.
     Провідною ідеєю виховання дітей на патріотичних традиціях і звичаях українського народу я вважаю ідею виховання дитини з високими моральними якостями. Насамперед, це тісний зв'язок патріотичного, морально-правового і родинного виховання. Всю роботу спрямовую на виховання в учнів любові до рідного краю, до України, сприяю розвиткові пізнавальної активності учнів, умінні відстоювати думку, твердо оцінювати події, виховувати почуття власної гідності, гуманне ставлення до людей. Це виховання активної життєвої позиції, свідомого ставлення до громадського обов'язку, коли єдність слова і діла стає повсякденною нормою поведінки.
     З дітьми проводжу такі виховні бесіди: "Любіть Україну всім серцем своїм", "Національні символи України", "Пам'яті Героїв Крут", "Нашому роду нема переводу", "Співай, вишнева моя Україна", "Як парость виноградної лози плекайте мову", "Роде наш красний, роде наш прекрасний", "Розвивайся, мова наша солов'їна" тощо. Ми вивчаємо історію українського народу, знайомимося з обрядами, звичаями, народними традиціями.
     Метою виховних заходів є: формування у школярів ціннісного ставлення до Батьківщини; розвивати в них почуття гордості за власне минуле рідного народу, національної самосвідомості та громадянської активності; виховувати прагнення примножувати своєю працею здобутки українського народу.
     Вірю що саме наше молоде покоління буде пишатися тим, що живуть саме на Україні і саме їм належить право і честь зробити її квітучою і процвітаючою.

Немає коментарів:

Дописати коментар