Мітки

вівторок, 28 березня 2017 р.

Про шкідливі звички


Про шкідливі звички

Мета. Переконати учнів у шкідливості куріння, викликати негативне ставлення до цієї згубної звички.

І. Активізація уваги учнів, створення проблемної ситуації.
Учитель. Послухайте діти невелике оповідання.
У саду, за дорогою металевою огорожею, було гарно, як у казці. Зеленіла молода травичка, п’янили запахом кущі різнокольорового бузку, жаром палили на клумбах тюльпани. А десь у глибині саду, в затінку розквітлих дерев, змагалися в мистецтві співу пташки. У глибокому кріслі-качалці в холодочку, напівлежала тяжко хвора дівчинка років 12-13. Легенький вітерець пустотливо ворушив її золотисте волосся, ніби намагався розвеселити. Але ніщо, здається, не радувало її: ні розкішний одяг, ні розкрита на маленькому столику книжка, ні навколишня краса, ні чудова музика, записана на модерному магнітафоні.
Раптом звідки не взявся гурт дітлахів, босих, замурзаних, у якомусь лахмітті замість одягу. А тут, як на лихо, слуга виніс на дорогій таці запашну каву зі солодощами й попрямував стежкою до дівчинки. Очі дітей так і прикипіли до підноса, на якому були недосяжні для них ласощі. «От щаслива!» - із щирою заздрістю подумали діти і, налякані грізним поглядом слуги, відійшли від загорожі й почали собі гратися.
Якби вони дивились у сад трохи довше, то були б не мало здивовані: дівчинка навіть не торкнулась ласощів, а згодом, кивком голови, відіславши слугу, стала кидати шматки печива собаці, що саме нагодився.
Неподалік гралися діти бідняків. Малюки галасували, сміялися, падали в пелюку й ще більше забруднювали свій одяг, дехто й набивав синяки, але вони, очевидно, нітрохи цим не журилися.
«Щасливі…Боже, які вони щасливі!», – подумала дівчинка, і в її блакитних очах відбилися невимовна туга й біль…

Бесіда. Якщо ви уважно слухали, то скажіть:
-         Що подумали про дівчинку діти? (Щаслива!)
-         А дівчинка про дітей? (Щасливі!)
-         Чи можна вважати щасливими дітей, які ростуть у злиднях, упроголодь, не мають пристойгого одягу?
-         Кого вам більше жаль: цих дітей чи дівчинку? Чому?

Учитель. Безумовно, не можна вважати щасливими дітей, які виростають у бідності й нестатках.
Але у даному випадку вони таки щасливіші від цієї дівчинки, що купається у розкошах. Їх радує весняне тепло, що дозволило нарешті покинути убогі оселі й весело гратись на вулиці, вони мають найбільше багатство – здоров’я, якого не має панночка.
А здоров’я – це неоціненний скарб, це щастя, якого ми недооцінюємо тоді, коли маємо. І багато людей, як не парадоксально, самі є причиною своїх хвороб, самі вкорочують собі життя через деякі шкідливі звички. Ви, напевно, не раз чули про них і можете відповісти, які звички є шкідливими для вашого здоров’я.
(Слухання міркувань учнів.)
Зупинимось сьогодні на характеристиці наслідків куріння. Але перед тим проведемо невеличкий тест. Головна умова – правдивість і щирість відповідей. Підрахунками займеться обрана вами комісія з 3-х учнів. Отже, вибирайте й записуйте варіанти відповідей на запитання.

1.     Чи пробували ви курити?
а) Ні;    б) Так.

2. Чи сподобалось вам це?
а) Ні;   б) Так;    в) Інша відповідь.

3. Як це вплинуло на ваше самопочуття?
а) Ніяк;   б) Закашлявся;   в) Стало гидко;  г) Відчув нудоту та головний біль.

4. Що спонукало вас закурити?
а) Цікавість;  б) Не хотілось бути слабаком у компаніїї;  в)Хочеться швидше стати дорослим.

5. Чи продовжуєте ви це заняття?
а) Ні;  б) Вирішив, що мені ще рано;  в) Так, продовжую; г) Іноді, в компанії курців.

6. Чи знають ваші батьки про це?
а) Вони не запитують, я не кажу; б) Я признався і дав слово більше не курити;  в) Я приховав це від батьків;  г) Батьки не забороняють.

ІІ. Робота лічильної комісії. Члени її підраховують кількість відповідей кожного варіанту, потім оголошують. Результати передають учителю для детального аналізу.

ІІІ. Виступ запрошеного лікаря про згубні наслідки куріння.
У разі, якщо класний керівник не має можливості запросити фахівця, подаємо для нього інформацію з книжки В. М. Ягодинський. Учням про шкідливість нікотину і алкоголю. – К.: Радянська школа, 1986. – С. 26-34.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, загальна смертність курців перевищує смертність некурців на 30 – 80%, найбільша різниця припадає на вік 45–54 роки, тобто найцінніший щодо професійного досвіду й творчої активності. Щороку від хвороб, пов’язаних із курінням, помирає близько мільона осіб.
Які ж це хвороби?
1.                    Куріння спричиняє обвапнування (склероз) судин і стає одним із найважливіших факторів, які викликають інфаркт міокарда, інсульт, захворювання артерій серцевого м’яза і мозку.
2.                    У курців різко підвищена частота захворювання дихальних шляхів: хронічного бронхіту й емфіземи – хворобливого розширення тканини легень. Ці хвороби щороку вбивають десятки тисяч і калічать ще більшу кількість людей.
3.                    Найстрашнішою розплатою за куріння є рак легень. 90% усіх випадків раку легень припадає на курців.

Тютюновий дьоготь, якого найбільше назбирується в кінці викуреної цигарки (до речі, деякі підлітки збирають і докурюють недопалки) – страшна отрута, яка, попадаючи в дихальні шляхи людини, спричиняє злоякісний ріст тканин. За статистикою, 100 викурених цигарок впливають так на людину, як рік роботи з токсичними речовинами. Протягом року в легені запеклого курця потрапляє близько кілограма тютюнового дьогтю, в якому міститься один з найактивніших радіоелементів – полоній.
Американський журналіст Марк Уотерс у статті «Людина, яка склала власний некролог» передав вражаючу сповідь чоловіка, знищеного тютюном. Автор цієї статті курив, не звертаючи уваги на заборони лікарів і погіршення самопочуття. Лікар, до якого він змушений був нарешті звернутися, поставив діагноз – рак легені. Не допомогла і негайна хірургічна операція. За кількі днів до смерті журналіст написав свою останню статтю, що викриває злісного ворога людства – тютюн. Страшно читати той запізнілий зойк про допомогу.
Наслідком куріння може бути і рак нирок, шлунка, печінки, стравоходу, підшлункової залози. Більшість хірургів стверджують, що нікотин є причиною і такого захворювання, як гангрена ніг.
Перелік смертельних хвороб, викликаних курінням, можна продовжувати.
До речі, тютюновий дим, який містить у своєму складі полоній, радіоактивний свинець і вісмут, небезпечний не тільки для тих, хто курить, а й для тих, хто дихає цим димом, насамперед для дітей. Розлади сну і апетиту, порушення діяльності шлунка й кишечника, підвищена дратівливість і, навіть, відставання у фізичному розвитку – ось перелік явищ, причина яких – у пачці цигарок. Масове куріння вкорочує середню тривалість людського життя.
Отже, коли вам запропонують цигарку, запитайте себе: «Що я роблю? Для чого мені отруювати свій організм?..» Не бійтесь того, що, відмовившись від куріння, ви втратите повагу своїх ровесників або й старших, на яких так прагнете бути схожими. Навпаки, авторитету вам додасть сила волі, мужність протиставити себе тим, хто в полоні поганих звичок. Цим ви докажете, що ви особистість, а не ганчірка, у вас є своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтесь нікого наслідувати.

Домашнє щавдання.
Обговоріть це питання вдома з батьками, з дідусем і бабусею. Зіставте їхні міркування з почутим на уроці.

Немає коментарів:

Дописати коментар