Мітки

понеділок, 20 січня 2020 р.

Злочин, який не розголошують


Злочин, який не розголошують
Мета. Попередити правопорушення та нещасні випадки, вплинути на розум і почуття, підказати шляхи правильної поведінки в різних життєвих ситуаціях.
І. Вступне слово вчителя.
Відомо, що всі живі істоти на землі підкоряються могутньому статевому інстинкту, під впливом якого здійснюють дії, спрямовані на статеве зближення з представниками протилежної статі. Та лише людина має такий потужній важіль, як розум, для регулювання своїх біологічних інстинктів. Однак і серед «гомосапієнсів» трапляються «екземпляри», поведінкою яких керує не розум, не серце, а статевий потяг. Мова іде про гвалтівників. Тема ця не нова. Їй присвячено безліч фоліантів досліджень криміналістів, медиків, психологів, то ж здавалося б, вичерпана. Однак…
17-річну дівчину яка «голосувала» на дорозі, підібрав водій іномарки. Протягом 12 годин гвалтував її… Знайшли дівчину мертвою у полі з сімома ножовими ранами на тілі… Це не поодинокий випадок трагічної загибелі жінок.
Можливо, хтось з вас зустрічався у пресі чи чув розповіді про подібні випадки?
(розповіді учениць)
75-річна бабуся-інвалід поверталась з базару додому, ледь тягнула важку сумку з продуктами. Хлопчина-підліток запропонував свою допомогу. Коли старенька відчинила двері, він заштовхнув її в кімнату, здер одяг, згвалтував…
35-річну жінку, багатодітну матір, регулярно гвалтує чоловік-п’яниця на очах малолітніх дітей. Коли ж вона намагається уникнути цієї процедури, то жорстоко б’є її.
Вчитель. Це все – життя. Жертвами гвалтівників можуть стати як жінки, так і чоловіки, як дуже старі, немічні бабусі, так і зовсім юні дівчатка, і навіть діти молодшого віку. Інтелектуали і розумово-відсталі, безпорадні і сповнені сили. До того ж існує чимало інших форм сексуального примусу: «шантажист» вимагає оплати «натурою», викладач натякає на статевий акт в обмін на кращу оцінку, сексопатолог лікує пацієнток статевим актом, роботодавець дає зрозуміти, що прийом на роботу залежить від згоди задовольнити його сексуальне бажання.
Згідно з кодексом Хаммургалі – збірником законів, встановлених у Вавилоні близько 4000 років тому, людина, яка згвалтувала незайману дівчину, каралась найвищою мірою. При Вільгельмові Завойовнику (1035 – 1087рр) гвалтівників карали кастрацією і виколюванням очей.
Нині в деяких штатах Америки суддя може засудити до 5 років ув’язнення тільки за те, що чоловік умовив жінку вступити з ним у статевий акт, обіцяючи одружитись.
У нас за згвалтування дають різні строки позбавлення волі. Так, за згвалтування неповнолітніх можна отримати більше, ніж за вбивство без обтяжливих обставин. Проте згвалтувань не стає менше. І річ тут не в окремих випадках, а в загальній криміногенній обстановці в країні.
Статистика свідчить: кожна шоста жінка упродовж свого життя може стати жертвою гвалтівника, а кожна 34-а нею стає. Проте далеко не кожна з них про це заявляє.
Чому?
(учні висловлюють свої думки).
Вчитель. Згвалтування – це особливий злочин. Потерпіла, звертаючись до закону по захист, повинна оголисити про свою біду привселюдно. Вся слідча у судова процедура побудовані так, що зберегти все у таємниці практично неможливо. До того ж, багато хто з потерпілих боїться помсти з боку гвалтівника. Часто заяви, які подали в цій справі до суду, забирають з матеріальних міркувань: краще з гвалтівника  чи його родини взяти гроші. Тому офіційні цифри висвітлюють лише десь ¼ того, що є насправді. Не все так просто, 45% засуджених стверджують, що все відбувалось за добровільною згодою.
Часто буває дуже важко встановити межу між любовною грою з удаваним опором і справжнім згвалтуванням. Ось був такий випадок. Дві старшокласниці, які добре випили, прийшли увечері на територію дитячого садка. Там вони почали кричати:
-   Де ж справжні чоловіки? Невже ніхто нас не може зробити жінками?
Як на гріх мимо садочка в цей час проходили ось такі «справжні» чоловіки. Вони з радістю допомогли подругам розпрощатись з обридливою незайманістю. На ранок дівчата, протверезівши, почали радитись по телефону, як їм бути, якщо завагітніли чи «підхопили» якусь венеричну хворобу. Їх розмову випадково почув один із батьків дівчат, влаштував їй допит і та, перелякавшись, сказала, що їх вчора згвалтували.
Батько приніс у міліцію заяву про скоєний злочин. Через тиждень, особи причетні до цього випадку, були встановлені. Але слідством було доведено, що згвалтування не було. Цим хлопцям просто пощастило, що «жертви» і на слідстві вели себе досить розкуто. Свою поведінку пояснили тим, що коли б до 18 років не стали жінками, то в подальшому житті, на їх думку, вони мали б із сексом неабиякі проблеми. Отже, цей випадок так нічому і не навчив.
Що ж стосується психіки, то вона у згвалтованих ще довго залишається травматичною. Шок, страх, зневіра, вина, сором, гнів, образа – ось, що відчувають ті, хто взмозі говорити про свої відчуття. Їх переслідують страшні спогади, нічні жахи. Виникає страх перед чоловіками, самостійністю, статевим життям. Біля 50% з них скаржаться на депресію, безсоння. Разом з тим, статистика твердить, що біля 49% жертв самі створили умови для скоєння злочину. Більшість були знайомі з гвалтівниками, разом з ними випивали, добровільно їхали в ліс, до гвалтівників чи на незнайому квартиру тощо.
-   Чи хто з присутніх може розповісти випадки з преси або почуті розповіді про те, що жертви згвалтування самаі створили умови для злочину?
Розповідь учениці. Дівчина з хлопцем, якого звати Вадим, познайомились на дискотеці. Він їй зразу ж сподобався: працює в солідній фірмі, має машину, крутий прикид, купу грошей. Коли вона прийшла до Вадима на побачення, він повіз її в досить пристижне кафе. Потім вони поїхали на квартиру до Вадима, подивились «порнофільм», ще випили, і дівчина почала збиратись додому. Тут Вадим вийшов із себе: розлютився, почав кричати, що ще жодна «шалава» не крутила з ним «динамо». Потім схватив дівчину, кинув на ліжко і грубо згвалтував. Дівчина в міліцію не стала заявляти, вважаючи, що доля вини її є.
Вчитель. У цьому випадку можуть бути у вас різні версії. Хто хоче висловитися?
(Учні обговорюють випадок, роблять свої висновки про долю вини дівчини і Вадима)
Вчитель. У цій ситуації вина повністю лягає на дівчину, так стверджують психологи. Деякі чоловіки вважають, що вже заплатили за секс, розрахувавшись за вечерю в ресторані. І жінка, відмовляючи йому у сексі, ухиляється від оплати своєї частки витрат. Отже, з цього слід зробити висновок: щоб уникнути згвалтування, будьте гтовими заплатити за себе у ресторані чи барі і не продовжуйте побачення у квартирі у чоловіка, який випив зайве.
Взагалі, гвалтівники бувають різними. Серед них є такі, які ретельно планують свої дії, методично шукають жертву, здійснюють сексуальні тортури. Інші діють імпульсивно, нічим не відрізняються у натовпі, проте мають ураження нервової системи і мають дві провідні риси: егоцентризм і боягузтво, які у поєднанні утворюють вибуховонебезпечну суміш.
Дослідження свідчать, що основним мотивом його дій є не задоволення сексуальних потреб, а бажання принизити жертву. Страх і страждання жертви, це головне джерело насолоди гвалтівників.
Ось портрет одного із вбивць-гвалтівників. Солідний чоловік, має гарну дружину, дітей, вродливу коханку. Сексуального голоду не відчував. Після черепно-мозгової травми почав підбирати жінок на дорозі, які «голосували», гвалтував і  вбивав їх. Двоє з жертв дивом вижили і дали свідчення.
Помилковою є думка про те, що жінку, яка опирається, не можна згвалтувати. Якраз опір тільки підсилює бажання маніяків. Серед них є досить спрямовані типи, які змітають всі перешкоди на своєму шляху.
Народна мудрість говорить:
«Розумний завжди знайде вихід із безвихідної ситуації, а мудрий в неї просто не потрапить».
Тож, щоб не потрапляти у безвихідні небезпечні ситуації, давайте всі разом складемо пам’ятку і будемо завжди дотримуватись її положень.
(Учні разом з вчителем шляхом запитань-відповідей, аналізуючи розглянуті випадки, складають примірну пам’ятку про правила поведінки, щоб уникати небезпеки).
1.     Уникати випадкових знайомств у барах, ресторанах, на вулиці.
2.     Не фліртувати з п’яними чоловіками; не брати від них подарунків.
3.     Відмовлятись від пропозицій малознайомих хлопців провести вас додому, а тим більше, прогулятись у віддалених, малознайомих неосвітлених місцях.
4.     Якщо це можливо, виходити на прогулянку і повертатись з неї зі своїми друзями.
5.     Не приймати пропозицій відпочивати у сумнівній, малознайомій компанії.
6.     Не спокушатись запрошенням незнайомихвідвезти вас чи підвезти, якщо навіть запізнюєтесь.
7.     Відмовитись від запрошення малознайомих відвідати їх приміщення, помешкання, дачу, яким би не був привід.
8.     Вечорами у темних, мало освітлених місцях триматись посередині вулиці.
9.     Якщо ваша прогулянка може затягнутися до вечора, виходячи з дому, одягайте на себе якомога менше дорогих прикрас, а то і зовсім відмовтесь від них.
10.           Не намагайтесь довести собі і стороннім те, що з вами ніколи не трапиться ні за яких обставин трагічний випадок: намагайтесь учитись на чужих помилках.

Звичайно, можна скласти ще заповіді, проте, навіть дотримуючись цих, ви хоч наполовину зихистити себе від можливості стати жертвою злочину.



Немає коментарів:

Дописати коментар