Мітки

середа, 12 лютого 2020 р.

"Суд над ворогами здоров'я"

(рольова гра)

Підсудні: Нікотин, Алкоголь, Наркотики
Дійові особи: судді, адвокат, секретар, прокурор, свідки.

Секретар. Встати! Суд іде!
Суддя. Прошу сідати! Слухається справа по звинуваченню нікотину, алкоголю та наркотиків у злочинних діях проти людини і людства. надається слово прокурору.
Прокурор. У матеріалах, поданих на розгляд суду, наводяться незаперечні факти, які підтверджують: обвинувачені нікотин, алкоголь та наркотики є першопричиною багатьох хвороб, вони набагато вкорочують вік людини, спонукають до тяжких злочинів, під їх дією скоюються аварії, внаслідок яких травмуються і гинуть люди і т.д.
     Ваша честь, панове присяжні! Я закликаю вас уважно вислухати обидві сторони: обвинувачення і захисту, допитати свідків, і на основі почутого винести справедливий вирок.

Суддя. Ввести підсудних!
(заходять підсудні)
Суддя. Підсудні Нікотин, Алкоголь, Наркотики! Чи визнаєте ви себе винними у злочинних діях проти людини, ворогами її здоров'я та причиною названих нещасть?
Підсудний. Ні, ваша честь! Ворогом здоров'я людини та причиною її нещасть є сама людина, яка використовує нас, не враховуючи наших властивостей.
Прокурор. Ваша честь! Прошу вислухати свідків обвинувачення.
Суддя. Викликається для свідчень громадянин А. Чи готові ви говорити правду і тільки правду?
Свідок А. Так, ваша честь.
Суддя. Проти кого з підсудних ви маєте свідчення?
Свідок А. Проти Нікотину! За даними досліджень визначених медиків світу, курці живуть у середньому на 6-10 років менше, ніж некурці. Одна цигарка відбирає 15хв. життя. У курців часто болить голова, знижується пам'ять, руйнується зубна емаль, зуби стають чорними. Паління приводить до гастриту, виразки шлунку. Курці часто хворіють бронхітами і туберкульозом.
Суддя. Чи є питання до свідка?
Адвокат. Ні, ваша честь.
(свідок сідає)
Прокурор. Прошу запросити доктора хімічних наук.
Суддя. Запросити доктора хімічних наук.
Доктор. Тютюновий дим містить в собі нікотин, синильну кислоту, окис вуглецю, оцтову кислоту, ефірні масла, радіоактивні елементи-бензоперин, полоній, триокис миш'яку та інші отруйні речовини, які курець вдихає разом з димом.
Суддя. Дякую. Прошу сідати. Викладається свідок К. начальник пожежної охорони - Що ви можете повідомити по суті справи?
Пожежник. З вини курців виникає багато пожеж через непогашені цигарки. За цих умов багато невинних людей гине чи отримує важкі травми.
Суддя. Дякую. Прошу сідати.
- Викликається свідок Б. Чи усвідомлюєте ви обов'язок говорити суду правду?
Свідок Б. Так, ваша честь.
Суддя. Проти кого з підсудних ви свідчите?
Свідок Б. Проти алкогольних напоїв.
Суддя. Які факти їх злочинної дії ви можете навести?
Свідок Б. Вживання алкоголю веде за собою гостру алкогольну інтоксикацію, яка називається у народі сп'янінням. Вражаючи центральну нервову систему, алкоголь порушує функції організму: послаблюється зір і слух, затьмарюється мислення і мовлення, притупляється чутливість і здатність реагувати, хода стає невпевненою і хисткою. Саме сп'янілі є суб'єктами і жертвами дорожньо-транспортних аварій. Отже, алкоголь - є велике соціальне зло, джерелом якого є алкогольні напої.
Суддя. Дякую. Сідайте. Викликається свідок В.
-Проти кого ви хочете свідчити?
Свідок В. Проти всіх підсудніх. Адже і тютюн, і алкоголь належать до наркотичних речовин. Наркотини - це речовини рослинного походження: опіум, кокаїн, морфін, героїн. Їх я звинувачую. Це справді вороги людини. Кожна наступна доза, введена в організм - це наближення до повної руїни, це ще один крок до неминучої смерті. Тому я стверджую, що наркотики - вороги людини і заслуговують не лише осуду і заборони, а й знищення.
Суддя. Дякую. Сідайте.
Адвокат. Ваша честь, прошу викликати свідків захисту.
Суддя. Прошу запросити історика.
Про кого з підсудних ви хочете сказати?
Історик. Я хочу сказати на захист Нікотину. За історичними даними королева Португалії Катерина Медічі страждала на часті мігрені. Вона нюхала порошок з листків тютюну і відчувала зменшення болю.
Суддя. Дякую, прошу сідайтее. запросіть Бізнесмена.
Бізнесмен. Ваша честь! Шановні громадяни! Не губіть цигарку! Адже я з цього живу. Що їстимуть мої діти, якщо інші не палитимуть. Всі мої прибутки від продажу цигарок. І не тільки мої. В усі часи тютюнові монополії давали правителям великі прибутки.
Суддя. Дякую. Сідайте.
Викликається свідок Г. Чи готові ви говорити тільки правду?
Свідок Г. Так, ваша честь. Усе, що я скажу - правда. Усім відомо, що алкогольні напої вживалися з давніх-давен. Традиційним є вживання їх на весіллях, іменинах, хрестинах та інших родинних святах. Вони сприяють піднесенню настрою, до певної міри зближують людей і у невеликих дозах не шкодять здоров'ю. У мене все.
Суддя. Прошу сідайте.
Викликається свідок Д. Чи відома вам відповідальність за давання неправдивих свідчень?
Свідок Д. Так, ваша честь.
Суддя. Що вам відомо у справі підсудніх?
Свідок Д. Я хочу засвідчити, що етиловий спирт, складник усіх міцних напоїв - цінний продукт, який використовується у медицині, без нього не обходиться фармацевтична промисловість, яка стоїть на стороні здоров'я людини. Так само і наркотичні речовини здавна використовуються як знеболюючі засоби. У наш час, на жаль, є ще невиліковні хвороби. І тільки введення в організм "приреченої" людини наркотика рятує її від тяжких страждань в останні дні, а може й місяці життя. Або, уявіть собі довготривалу тяжку операцію без наркозу. Чи могла б людина витримати ці муки? То що в цих випадках наркотик - ворог людини чи, може, помічник?
Суддя. Дякую, сідайте
Запросіть свідка - заядлого курця.
Адвокат. Ви палите?
Курець (у курця смикається голова, очі, ноги. трусяться руки). - Палив, палю і буду палити (кашляє). Цигарки заспокоюють мою нервову систему (смикається). Я не товстію. В компанії старших я їм рівня. В їдальню не хочу ходити, а цигарка мені тамує голод.
Суддя. Слово надається Адвокату
Адвокат. Шановні суддя, панове присяжні, усі присутні в цьому залі.
Я не заперечеватиму властивості нікотину, алкоголю, наркотиків, про які говорили свідки звинувачення. Справді, вживання їх негативно впливає на здоров'я людини, є причиною багатьох бід. Небезпечні вони найбільше для юнацтва! І, здається, логічно було б просто заборонити їх виробництво - і проблема розв'язана.
    Та чи зніме проблему заборона? В історії різних держав уже були випадки запровадження "сухого закону", але бажаних наслідків це не дало. До речі, всі добре знають, що будь-якими ліками можна отруїтися, якщо вживати завелику дозу. А згадайте, скільки всього отруйного виробляє наша промисловість - від гербіцидів і до ядерної енергетики. Чи можемо ми все це заборонити, чи обійдемось без нього? То ж навіть після Чорнобильської трагедії, наслідки якої було отруєння не лише людей, а й усього живого, самої землі, - не заборонили виробництва ядерної енергії, а навпаки: добудували нові реактори на Рівненьській та Хмельницькій АЕС. Отже, не про заборону потрібно говорити, а про поінформованість та культуру населення.
     Чим можна пояснити представлення багаточисленних реклам алкогольних напоїв і майже повну відсутність інформації про їх шкідливість навіть у державних засобах масової інформації? Де ті телепередачі, ті фільми, які б заставили підлітка задуматись над загрозою алкоголізму чи наркоманії?
     Нікотин, алкоголь, наркотик - це речовини, які, як доведено, приносять і користь і шкоду.
    А для чого Бог дав людині розум і волю? Для того, щоб розрізняти добро і зло і протистояти злу, яку б личину воно не приймало, не піддатися спокусі. Звертаюсь до нашої молоді: перш ніж піднести до рота цигарку, чарку чи дозволити собі наркотик, хто б до цього не спонукав, запитайте у свого розуму, чи потрібне йому затуманення, чи варто ризикувати здоров'ям заради "короткочасного кайфу"
     Якщо у вас є сила волі, якщо маєте людську гідність, то відстоюйте її.
Суддя. Прошу присяжних, порадившись, оголосити свій вердикт!
Секретар. Перед оголошенням вироку прошу всіх встати!
Суддя. Іменем Української держави... (написати вирок-домашнє завдання для дітей)


Немає коментарів:

Дописати коментар