Мітки

середу, 16 березня 2022 р.

Бесіди з безпеки життєдіяльності

1.06.2022

Алгоритм дій при сигналі «Повітряна тривога»

Щоб почути сигнал «Повітряна тривога»:

Підписатися на офіційні джерела інформації:

голови обласної військової адміністрації Віталія Коваля (https://t.me/vitalykoval8https://www.facebook.com/koval8);

обласної військової адміністрації (https://t.me/ODA_RVhttps://www.facebook.com/RivneODA).

Встановити на телефоні застосунок "Повітряна тривога". Як це зробити, читайте тут: https://www.facebook.com/RivneODA/posts/280432180895144

Сигнал передається також через систему оповіщення, регіональне радіо та телебачення.

У крайніх випадках або місцях, куди не дістають сирени, сигнали тривоги можуть передавати дзвони на церквах.

Якщо почули сирени, перебуваючи вдома:

1. Ввімкнути телевізор чи радіоприймач і уважно прослухати інформацію про характер тривоги;

2. За можливості попередити сусідів і одиноких людей, що мешкають поруч;

3. Швидко одягнутися та одягнути дітей, перевірити наявність пришитих з внутрішньої сторони одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номери телефонів батьків;

4. Закрити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ, загасити печі, вимкнути світло (автоматичну коробку, рубильник тощо);

5. Взяти «тривожну валізу» (індивідуальні засоби захисту, запас продуктів і води, особисті документи, кишеньковий ліхтар) та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди чи укриття.

У разі відсутності в радіусі 500 м від вашого будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком.

Якщо ви не почули сигнал та у вас немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця в квартирі: подалі від вікон, у коридор — під несучі стіні, або ванну (але закрийте рушником дзеркало).

Якщо почули сирени, перебуваючи на роботі:

1. Виконати заходи, передбачені на цей випадок Планом дій або Інструкцією, діяти за вказівками керівництва;

2. Швидко, без паніки зайняти місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні) та виконувати вимоги старшого (коменданта).

Перебуваючи у громадському місці, потрібно вислухати вказівки адміністрації громадського місця та діяти відповідно до них (йти в зазначені сховища або укриття).

Ні в якому разі не можна після сигналу «Повітряна тривога» залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах. Чому? – читайте тут: https://www.facebook.com/oleksandr.polishchuk/posts/7834281316597926.

У хвилини небезпеки кожному необхідно мобілізувати себе, бути зосередженим та уважним, діяти максимально швидко.

Після завершення небезпеки штаб дає команду про відміну повітряної тривоги, після неї можна виходити з укриття та повертатися до звичних справ.

Бережіть себе! Разом переможемо!

Джерело: https://www.rv.gov.ua/algoritm-dij-pri-signali-povitryana-trivoga

25.05.2022

10 порад, як не стати жертвою дезінформації в умовах війни


Практичні поради, які можуть стати корисними в надзвичайних ситуаціях і під час війни – убезпечте себе і своє оточення від інформаційних загроз!

В умовах військової агресії Україна вимушена протидіяти ворожій пропаганді та дезінформації. Агресивні дії з боку Росії мають на меті дестабілізувати наше суспільство та дискредитувати керівництво країни, змусити нас сумніватися у своїх силах і готовності захищатися.

Україна протистоїть російській агресії з 2014 року. При цьому військові дії ворога постійно супроводжуються атаками й в інформаційному просторі, намагаючись послабити нашу здатність чинити опір. Саме це є однією з основ «гібридності» сучасної війни, яку веде проти нас Росія, адже у протистоянні залучені всі сфери соціально-політичного життя.

Неважко помітити, що питання інформаційної безпеки набувають особливого значення в умовах кризи, адже ворожі інформаційні атаки стають інтенсивнішими саме тоді, коли здатність суспільства чинити опір послаблена. Найкраще підґрунтя для ворожих операцій впливу – страх, паніка, дезорієнтація. Саме тому важливо дотримуватися базових правил інформаційної гігієни і бути особливо пильними до інформації, яка надходить і яку поширюєте ви самі.

АрміяInform пропонує кілька загальних та 10 практичних порад, які можуть убезпечити вас та ваших близьких і оточення від інформаційних загроз з боку противника.

Заздалегідь упевніться:

  • що маєте доступ до інформації з офіційних каналів державних органів, а також теле- і радіоканалів Суспільного мовлення;
  • що в разі необхідності зможете підтримувати зв’язок зі своїми близькими.

Задумайтеся, хто і з якою метою поширює інформацію:

  • чи є ця інформація на офіційних ресурсах держави;
  • для чого ця інформація з’явилася саме зараз;
  • це думка чи факт;
  • чи повідомляють про це інші джерела.

Дотримуйтеся 10 порад

  1. Мета поширювачів дезінформації – посіяти паніку, послабити нашу волю до оборони. Не допомагайте їм, допомагайте собі: зберігайте самоконтроль і не поширюйте інформацію емоційного характеру в соцмережах.
  2. Україна захищається та продовжує боротьбу за свою територію. Якщо ви чуєте протилежне – це неправда. Вас хочуть деморалізувати.
  3. Не вірте і не поширюйте інформацію з сумнівних джерел. Правдива інформація – на офіційних сторінках і каналах державних органів та Суспільного мовлення.
  4. Жодним чином не поширюйте інформацію про переміщення українських військ. Ви можете нашкодити тим, хто захищає вас і державу.
  5. Україна веде оборонну війну на своїй території. Повідомлення про нібито обстріли мирного населення українськими військовими – неправда. Ворог хоче підірвати вашу довіру до власних захисників.
  6. Агресор поширюватиме різні чутки не лише про бійців, а й про військово-політичне керівництво, аби українці не довіряли і йому. Але довіряти не можна саме ворогу – його емоційним провокаціям і повідомленням, які неможливо перевірити. Звіряйте кожну тривожну новину з офіційними джерелами.
  7. Інформацію про втрати можуть знати лише органи безпеки та оборони України. Інформація на приватних акаунтах може не відповідати дійсності. Не поспішайте ділитись такою інформацією.
  8. Агресор поширюватиме наклепи і «зраду» через свої офіційні чи підконтрольні канали. А може використовувати й інші засоби – прикриватись патріотичними гаслами і українською символікою. Перевіряйте патріотичні на вигляд, але сумнівні повідомлення та заклики.
  9. Мета ворога – розколоти українське суспільство зсередини й знищити нашу віру у власні сили. Ми дійсно різні й наші погляди можуть не збігатися, але ми маємо спільну справу – дати відсіч окупанту. Тому зберігайте єдність і підтримуйте одне одного.
  10. Якщо перервався інтернет-зв’язок або сторінки державних органів були зламані, звертайтесь по інформацію до Суспільного мовлення. Якщо не працює телебачення – вмикайте абонентську радіоточку.

За матеріалами видання «У разі надзвичайної ситуації або війни» Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Джерело: https://armyinform.com.ua/2022/01/09/10-porad-yak-ne-staty-zhertvoyu-dezinformacziyi-v-umovah-vijny/

18.05.2022

Чому ядерна зброя є найбільшою загрозою XXI ст.


Елементи конструкцій велосипеда. Безпека руху велосипедистів.












11.05.2022

Обережно, міни: що дітям треба знати про мінну безпеку

Військові попереджають, що ворог використовує заміновані предмети, а також може скидати протипіхотні міни-“метелики”. Також небезпечні снаряди, які не розірвались. Портал “Освіторія”зібрав поради, про те, про що варто поговорити з дітьми щодо мінної безпеки.

1. Не брати в руки знайдені предмети

Це може бути іграшка, мобільний телефон, ручка – начиненими вибухівкою можуть виявитись різноманітні предмети.

Протипіхотні міни-“метелики” також можуть зацікавити малечу – незвичної форми корпус виготовлений з пластику і може бути різних кольорів. Потрібно пояснити дитині, що небезпечною може бути будь-яка знахідка. Як би не було цікаво, її не можна підбирати, адже шкода для здоров’я і навіть життя дуже серйозна.

2. Оминати снаряди, які не розірвались

Під час обстрілу деякі снаряди можуть не спрацювати одразу. Але вони готові вибухнути будь-якої миті. Те, що здається частиною, уламком – також може містити заряд і бути небезпечним. Не можна підбирати такі «трофеї».

3. Не експериментувати з боєприпасами

Зазвичай, коли дорослі знаходять серійні міни, снаряди, гранати, то негайно викликають фахівців, які огороджують район і знешкоджують небезпечні знахідки. Натомість дітей природна цікавість спонукає до небезпечних експериментів. Вони можуть підкладати боєприпаси в багаття, випробовувати їх на міцність ударами, намагатися розібрати. Важливо пояснити наслідки таких дій.

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою заборонено:

  • наближатися до предмета;
  • пересувати його або брати до рук;
  • розряджати, кидати, вдаряти по ньому;
  • розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет;
  • приносити предмет додому.

4. Остерігатись бездоглядних речей

Вибухівку можуть помістити у звичайні портфелі, сумки, банки, пакунки і потім залишити в багатолюдних місцях. У такому разі важко відрізнити сумку з вибухівкою від такої ж сумки, залишеної забудькуватим пасажиром у громадському транспорті. Тому бездоглядні предмети в транспорті, дворі, магазині вимагають особливої уваги. Дітям до них не слід наближатись, потрібно повідомити дорослих, які передадуть інформацію поліції.

Орландо Блум, раніше відвідавши схід України, звернувся до дітей, що живуть у прифронтовій зоні, і закликав їх до безпечної поведінки. Зараз ця інформація, на жаль, актуальна для всієї України



ЮНІСЕФ спільно з МОН та ДСНС України створив окремий сайт для дітей “Суперкоманда проти мін”. На цьому сайті діти мають змогу в ігровій формі дізнатися, які є міни, де вони можуть бути, як поводитися безпечно, виявивши підозрілий предмет.

Зокрема, сайт містить комікс, який можна переглянути онлайн або завантажити у pdf-форматі.

У формі мультсеріалу історію про Суперкоманду можна переглянути на YouTube.

Фото: facebook.com/ato.news

Джерело: https://zags.org.ua/tatam/oberezhno-miny-shcho-ditiam-treba-znaty-pro-minnu-bezpeku/

04.05.2022

Способи захисту від кліщів, комах








 27.04.2022


Тема. Надзвичайні ситуації. Правила поведінки під час надзвичайних  ситуацій.



Мета: поглибити знання учнів про надзвичайні ситуації, ознайомити з правилами поводження під час надзвичайних ситуацій та способами захисту від них; розвивати навички самозахисту та взаємодопомоги; прищеплювати бережливе ставлення до власного здоров’я та життя.

 

                                        Хід заняття.

І. Вступна частина.

Повідомлення теми та мети заняття.

Слово вчителя.

У житті людини нерідко трапляються події, що можуть призвести до загибелі людей. Такі події називають надзвичайними ситуаціями.

- Що ж таке надзвичайна ситуація?

Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життєдіяльності людей, що призводить до людських або матеріальних збитків.

- Які надзвичайні ситуації ви знаєте? 

(Стихійні лиха, катастрофи, пожежі, аварії, озброєний напад, війна тощо)

IIОсновна частина.

Розповідь вчителя.

Діти, надзвичайні ситуації поділяються на 4 групи, залежно від характеру походження подій.  Розрізняють такі ситуації: природного, техногенного, соціально – політичного та військового характеру. Розглянемо їх.

1. Надзвичайні ситуації природного характеру – це наслідки небезпечних геологічних, метеорологічних явищ, природних пожеж тощо.
2. Надзвичайні ситуації  техногенного характеру – це наслідок транспортних аварій, катастроф, пожеж, аварій з викидом, небезпечних хімічних, радіоактивних речовин тощо.
3. Надзвичайні ситуації соціально – політичного характеру – це ситуації, пов’язані з протиправними діями терористичного спрямування (збройний напад, захоплення і затримання важливих ядерних об’єктів, викрадення чи знищення суден тощо.
4. Надзвичайні ситуації природного характеру – це ситуації, пов’язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження (зруйнування атомних гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин).

У наш час  надзвичайні ситуації трапляються дуже часто.  З’ясуємо, що таке аварія, катастрофа.

Аварія – це пошкодження механізму діючих машин, вихід з ладу заводів, підприємств, що призводить до значних пошкоджень.

Катастрофа – це аварії, які призвели до значних людських жертв.

- Пригадайте, яка катастрофа відбулася у нас на Україні?

Так, це Чорнобильська катастрофа, яка відбулася 26 квітня 1986 року.

26 квітня 2022 року виповнюється 36 років з моменту страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної трагедії світового масштабу на Чорнобильської АЕС. Внаслідок катастрофи постраждало близько 5 млн.людей, забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тисяч населених пунктів.  Із них в Україні – 2218 селищ та міст із населенням близько 2, 4 мільйона. Вплив Чорнобильської катастрофи відчули на собі Білорусія, Швеція, Норвегія, Польща Великобританія та інші.

Про надзвичайні ситуації повідомляють по радіо чи телебаченню. 

Основним способом оповіщення населення про надзвичайні ситуації в умовах мирного часу та особливого періоду є передача інформації звикористанням державних мереж проводовогорадіо і телевізійного мовлення.

1. Оповіщеннядії за сигналом  «Увага всім

У світі постійно виникають різного роду небезпекиякі пов’язані з природними катаклізмамиаваріямикатастрофами, терроризмом. Виникнення небезпечних ситуацій, як правило загрожує життю людей, завдає великих матеріальних збитків. Статистика свідчитьщо переважна кількість аварій, катастроф відбувається за свідомих чи несвідомих дій людини. Головною причиною такого становища є низький рівень обізнаності населення з існуючою небезпекою техногенного і природного характеру. Це нерідко призводить до загибелі людей. В даний час аваріїкатастрофистихійні лиха почастішалищо приносить величезну шкоду людям, сільському господарству і призводять до загибелі людей.

Для притягнення уваги населення, перед передачею мовної інформаціївключати сирени, виробничі та інші сигнальні засобищо буде визначати подачу попереджувального сигналу “Увагавсім!”, по якому населення повинно включити  радіорадіотрансляційні та телевізійні приймачі для прослуховування екстренного повідомлення.

2. Що таке „сигнал”, „оповіщення

Сигнал – це попередженняповідомлення про щось небажанещо може статись. Слово „оповіщенняозначаєсповістити всіх про небезпеку, яка загрожуєі порядок дій на випадок аваріїкатастрофистихійного лиха, випадків тероризму, а також попередити населення про безпосередню небезпеку нападу повітряного противника, якщо вона виникнеЗ цією метою для всієї країни встановлено єдині сигнали оповіщення цивільного захисту.

Встановлені сигнали мають такі призначення:

1. Попередити населення про безпосередню небезпеку нападу повітряного

противника (Сигнал „Увага всім”).

2. Дозволити населенню продовжувати діяльність, яка була перервана сигналом „Увага всім” (СигналВідбій повітряної тривоги”).

3. Попередити населення про термінову необхідність вжити заходів від дії небезпечних хімічних речовин (Сигнал „Хімічна небезпека”).

4. Попередити населення про необхідність вжитизаходів захисту від радіоактивних речовин (Сигнал „Радіаційна небезпека”).

Основними засобами оповіщення й інформації населення про екстремальну обстановку є радіотелебаченнязвучання електричних і ручних сирен, виробничі і транспортні гудки. Сирени та гудки означають сигнал цивільного захисту „Увага всім!”. Він сповіщає людей про необхідність термінового увімкнення радіоприймачателевізора і прийняття повідомлення місцевих органів влади абопідприємствустановорганізацій.

3Ознайомлення з основними діями населення в надзвичайних ситуаціях.

Якщо сигнал „Увага всім!” застав вдома:

• ввімкнути телевізор або радіоприймач і уважнопрослухати інформацію;
• закрити вікнавимкнути усі електричні прибори та нагрівальні прилади,

перекрити газ, вимкнути світло;

• потрібно допомогти батькам узяти необхідні речі;
• взяти індивідуальні засоби захистузавчасно підготовлений запас продуктів і води, особисті документикишеньковий ліхтар та найкоротшим шляхом прямувати до найближчої захисної споруди.

 

Якщо сигнал „Увага всім!” застав на вулиці:

• вислухати вказівки адміністрації громадського місця та діяти у відповідності з ними (йти в зазначені сховища або укриття);
• якщо студент не встиг сховатися в захисній спорудіслід негайно скористатися умовами місцевості: ямами, канавами, що є поблизу. У будь-якому такому укритті треба обов'язково лягти на землю вниз обличчям.

Коли необхідно відмінити сигнал „Увага всім!”, подається сигнал „Відбій повітряної тривоги”. За цим сигналом люди виходять зі сховища.

Як діяти після сигналу „Хімічна небезпека”:

• при оголошенні хімічної небезпеки не панікуйслухай повідомлення органів виконавчої влади зпитань надзвичайних ситуацій;
• щоб уникнути зараження небезпечними хімічними речовинами, для захисту органів дихання користуйся ватно-марлевою пов’язкоюпротипиловою маскою чи спеціальними засобами захисту;
• якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти із району аварії неможливо - залишайся у приміщенні і негайно загерметизуй вхідні двері та вікнавикористовуючи ковдру чи інші щільні тканини;
• перед виходом з будинку вимкни джерела електро-водо- та газопостачаннявізьми з собою необхідні речіпродукти харчування і воду;
• виходь із зони хімічного зараження в бікперпендикулярний напрямку вітру та обходьтетунелі, яри – в низинах може бути висока концентрація небезпечних хімічних речовин;
• слухай по радіо вказівки управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації.

 

Як діяти після сигналу „Радіаційна небезпека”:

• при оголошенні небезпечного стану не панікуйслухай повідомлення органів виконавчої влади зпитань надзвичайних ситуацій;
• для захисту органів дихання користуйся ватно-марлевою пов’язкоюпротипиловою маскою чиспеціальними засобами захисту (хустинкою,

протигазомреспіратором);

• для зменшення проникнення радіаційних речовин в квартиру (будинок):

щільно закрий вікна та дверіщілини заклей;

• підготуйся до можливої евакуації: упакуй у герметичні пакети та склади у валізу документицінності та грошіпредмети першої необхідностіліки,

мінімум білизни та одягу, запас консервованих продуктів на 2-3 добипитну воду. Підготуй найпростіші засоби санітарної обробки (мильний розчин для

обробки рук);

• перед виходом з будинку вимкни джерела електро-водо- та газопостачаннявізьми з собою необхідніречіпродукти харчування і воду.

В складних умовах аваріїстихійного лиха необхідно дотримуватися організованостідисципліни, точно виконувати встановлені правила поведінкиМетушняпаніка – неприпустимі під час надзвичайних ситуацій.

 Отже можна зробити висновки що інформування та оповіщення є основним принципом та головним і невід'ємним елементом всієї системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуаційСвоєчасне доведення сигналів та інформації про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій до центральних і місцевихорганів виконавчої владипідприємствустановорганізаційнаселення є запорукою прийняття виважених рішень і виконання заходів щодо захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій.  Кожний громадянин повинен знати сигнали цивільного захисту та вміти діяти за ними.  

В разі раптових обстрілівповітряних атак, збройних нападів евакуація школярів не проводиться, а проводиться укриття учасників навчально-виховного процесу в підвальних та інших заглиблених захищених приміщеннях в будівлі навчального закладу, яке заздалегідь пристосовується для укриття.

В разі загрози раптових обстрілівповітряних атак, збройних нападів будівлі навчального закладу навчальний процес  припиняєтьсяшколярі та постійний склад розпускаються по домівках

4Укриття в захисних спорудах.

Захисні споруди рятують людей не лише від зброїмасового ураження, а й від впливу сильно діючих речовинінших уражаючих факторівщо спричиняються великими аваріями і катастрофами. захисні споруди являють собою сховища інайпростіші укриттяЦе такі штучні спорудиякінадійно забезпечують захист людей, котріховаються в них, від уражаючих факторів ядерного вибуху (проникаюча реакціясвітлове випромінювання), отруйних речовин, а також високих температур і шкідливих газівщо утворюються при пожежах і вибухах. 

 

5Дії під час обстрілів повітряних атак.  Вибухонебезпечні предмети.

У режимі повсякденної діяльності при можливому раптовому нападі противника необхідно:

Негайно перейти до захисних споруд та інших заглиблених приміщень дотримуючись плану евакуації.

Попереджувати прояви панікискупчень на шляхах евакуації.

Застосувати при необхідності засоби індивідуального захисту органів дихання.

При раптовому артобстрілі, коли відсутня можливість залишити будівлю:

Займіть саме безпечне місцепрорізи капітальнихвнутрішніх стін, кути, утворені капітальнимивнутрішніми стінами.

Краще лягти і обхопити голову руками. Відкритирот - це вбереже вас від контузії при близькому розриві снаряда чи бомби.

Якщо можливосховайтеся під стіл - він захистить вас від падаючих предметів і уламків.

Не піддавайтеся паніці і зберігайте спокійпідбадьорюйте присутніх.

Тримаєтеся подалі від віконелектроприладів.

Якщо виникла пожежавідразу ж спробуйте загасити її.

Використовуйте телефон тільки для виклику представників органів правопорядку, пожежнихлікаріврятувальників.

Не піднімайте з землі ніяких незнайомих вам предметівавіабомба, ракета або снаряд.


20.04.2022

Що потрібно робити у разі хімічної атаки — МОЗ рекомендує



Міністерство охорони здоров’я оприлюднило інструкцію з вказівками, що потрібно робити у разі хімічної атаки або аварії на хімічному підприємстві.

В Україні ще не було аварій, проте кожен повинен знати базові правила поведінки під час них.

У разі хімічної атаки або аварії необхідно:

1. Щільно зачинити вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи.

2. Заклеїти щілини у вікнах папером чи скотчем.

3. Увімкнути телевізор чи радіо для отримання подальших вказівок.

4. Попередити близьких про небезпеку та можливу евакуацію.

5. Вимкнути побутові прилади та газ.

У разі евакуації під час хімічної атаки або аварії потрібно:

1. Взяти з собою аптечку.

2. Одягнутись так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри.

3. Використовувати протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5 % розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).

4. Залишити приміщення, використовуючи сходи.

5. Не торкатись ніяких предметів, не ступати у калюжі.

6. Не їсти й не пити нічого.

У разі аварій з викидом хлору намагайтеся пересуватися по підвищеннях, у разі викиду аміаку — низинами. Якомога швидше залиште зону ураження, рухаючись поперек потоку повітря чи вітру.

Джерело: https://armyinform.com.ua/2022/03/11/shho-potribno-robyty-u-razi-himichnoyi-ataky-moz-rekomenduye/

13.04.2022

Бесіда "Чи правильно поводимося під час повітряної тривоги" 

- Як поводити себе під час повітряної тривоги.

Після оголошення повітряної тривоги дотримуйтесь кількох простих правил:

- вимкніть електро- та нагрівальні прилади, перекрийте воду та газ,

- закрийте вікна, вимкніть світло, закрийте штори,

- ідіть до найближчого укриття і залишайтесь там,

- беріть з собою документи, теплі речі, запас води та їжі, кишеньковий ліхтар,

- знаходьтесь в укритті поки не отримаєте з офіційних джерел інформацію про завершення повітряної тривоги,

- припинення роботи сирен не завжди означає, що тривога завершилася.

Якщо у вас немає можливості швидко перейти у сховище, знаходьтесь у найбільш безпечному місці у будинку - подалі від вікон, бажано за двома стінами.

Важливо! Допомагайте літнім, хворим людям, дітям потрапити до укриттів та повернутися додому після завершення тривоги.

Не панікуйте. Попереджайте сусідів про оголошення повітряної тривоги та необхідність йти до укриттів.

Дотримуйтесь світломаскування.

Пам’ятайте, учбових тривог зараз не буває!

Разом до перемоги!

Джерело: 


06.04.2022.

Вода - необхідна складова життя людини


                                                      





30.03.2022. 

Правила поводження з вибухонебезпечними предметами


23.03.2022

Як поводитися під час бойових дій: інструкція для школярів

Якщо перебуваєте у школі

- Пам'ятайте, що у школі за ваші життя та безпеку відповідають вчителі та адміністрація. Виконуйте їхні вказівки.

- Не намагайтеся самостійно та без дозволу вчителя залишити приміщення школи, щоб дістатися додому. Це може бути небезпечним.

- Якщо маєте можливість, зателефонуйте своїм рідним, щоб погодити подальші дії.

- Якщо в районі вашої школи розпочався артилерійський обстріл, перечекайте його у безпечному місці під наглядом учителів.

- Домовтеся з рідними, щоб вони забрали вас додому, щойно з'явиться така можливість.

Якщо перебуваєте вдома

- Якщо на годину бойових дій або обстрілів ви самі вдома, відразу зайдіть у безпечне місце та перечекайте опасности.

- Якщо ви живете біля приватного будинку, то спуститися біля підвалу.

- Якщо у квартирі - сховайтесь у комірчину чи ванну кімнату. Ці приміщення більш захищені та безпечні.

- Не забудьте прихопити із собою теплі речі та пляшку води. Невідомо, скільки годин доведеться чекати.

- Якщо з вами вдома молодші брати або сестри, заспокойте їх і потурбуйтесь про них. Їм також захопіть теплий одяг і пляшку води.

- Якщо маєте можливість, зв'яжіться із близькими. Повідомте, що ви вдома.

- Не намагайтеся спостерігати з вікна чи балкона за перебігом подій. У жодному разі не фільмуйте обстріли на мобільний телефон, щоб потім похизуватися у соцмережах. Вас можуть спутати з артилерійським спостерігачем або коригувальником, і наслідки можуть бути трагічні.

- Тримайтеся якомога далі від вікон. Поранення від уламків скла можуть бути не менш небезпечними, ніж від осколків.

Якщо перебуваєте надворі

- Щойно почнуться бойові дії або обстріли, знайдіть укриття, щоб перечекати опасность.

- Якщо маєте змогу, негайно зателефонуйте батькам і повідомте місце свого перебування. Домовтесь, щоб вони якнайшвидше за вами приїхали.

- Не намагайтеся дійти  додому самостійно.

Тривожний наплічник

Замість валізи заздалегідь зберіть тривожний наплічник. Він стане вам додатковим захистом і дозволить звільнити руки.

До наплічника обов'язково покладіть:

- ксерокопії документів, загорнутих у файли (паспорт, свідоцтво про народження, медична картка). Оригінали документів мають зберігатися у ваших батьків;

- одяг (футболки, носки, білизна);

- невеликий запас їжі (кілька упаковок печива, дві-три шоколадки);

- воду;

- зарядне для мобільного телефону; кілька стартових пакетів мобільних операторів;

- фонарик та запасні батареї до нього;

- блокнот із номерами телефонів близьких (на випадок, якщо ваш телефон вийде з ладу);

- мінімальну аптечку (дві-три медичні маски, бинт, пластир, дитячий крем, за потреби особисті ліки);

- улюблену іграшку, якщо вона невелика.

Додаткові пояснення та поради

Артилерійський обстріл  може початися несподівано. Тоді варто дотримуватися порад вище.

Під час бойових дій або обстрілів мобільна зв'язок може не працювати. У такому разі вам потрібно заздалегідь продумати різні плани дій разом з батьками.

Головне – не панікуйте та не створюйте додаткових проблем для своїх батьків. Будьте пильні, зосереджені та завжди перебувайте на полі зору старших. Дбайте про своїх молодших братів та сестер. І пам'ятайте: ви маєте бути сильними.


Автор:  https://osvitoria.media/opinions/yak-povodytysya-pid-chas-bojovyh-dij-instruktsiya-dlya-shkolyariv/








16.03.2022

Елементи конструкцій велосипеда





Безпека руху велосипедиста





Немає коментарів:

Дописати коментар